Македонският въпрос днес

bg makВ днешно време идеята за радикално решаване на Македонския въпрос по примера на Съединението на Изт. Румелия с Княжество България от 1885г. , въпреки пролятата кръв от българските войници по бойните полета в продължение на няколко войни,  остава немислима и неосъществима. В свят на непрестанни обединения на международно ниво (ЕС, НАТО) основна цел на България трябва да е затопляне отношенията със Скопие, които от своя страна да дадат резултати за притъпяване на наслояваните с десетилетия антибългарски настроения в новата нашата съседка.

Години наред българската външна политика е изтъкана от комплески за малоценност и вродена сервилност , пасивно отношение спрямо важни външно-политически въпроси, което се основава на минали, исторически обусловени фактори. Честото повтаряне на фразата „национални интереси” започва да създава усещането, че самите национални интереси са нещо самостойно, различно от принципите на политическата сила, че са нещо обективно. Партиите се различават по това, че имат (различни) принципи, според които се оценява кое е полезно и кое не за държавата. Време е българската външна политика да се откъсне от партиините си пристрастия и да прогледне кое наистина е полезно за България и за бъдещото й развитие. Време е да се оставят на страна тесногръдите националистически виждания в този свят на глобализация.

В този смисъл единственото разумно нещо, което може да се направи е да се подкрепи Македония за присъединяването и към ЕС, да се изградят основите на добросъседство, приятелство и взаимно разбирателство. С това неминуемо ще нарастне и вероятността за бързо създаване на единно икономическо пространство, през което време ще се реализира сближаването в културната и духовна област. Тази концепция става  все по-реалистична, защото двете страни биха могли да я осъществят само в рамките на ЕС. И именно в тази посока трябва да се насочат усилията на българската и македонска държави, за да могат двата народа да вървят  ръка за ръка , като братски такива,  в обединена Европа.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone